Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Gregorčičeva pot

Spominska in sprehajalna pot Simona Gregorčiča med Renčami in Gradiščem nad Prvačino

Spominska in sprehajalna pot Simona Gregorčiča ali na kratko Gregorčičeva pot, prijazno vabi v bližino enega najžlahtnejših poetov slovenske dežele. Melodična blagoglasnost in ubranost poezije "sina planin" se je tukaj zlila z "rajsko milo" pokrajino trte in oljke in prebudila pesniški navdih, ki je visoko povzdignil izrazno moč in bogastvo slovenskega jezika. V pesnikovi sreči in bolečini, v veri in obupu, v ljubezni in odpovedi je slovenski primorski človek videl tudi svoj obraz, stkan iz tisočerih niti lepote in tragičnosti življenja. Gregorčič je iskreno in občuteno zapel pesem srca. Z njo si je sezidal topel in hvaležen dom tudi v naših srcih.

Gregorciceva pot
Trasa Gregorčičeve poti z oznakami osmih spomiskih tebel ob poti.

Od Gradišča do Renč, od Renč do Gradišča, skozi Arčone in čez Rabatovec, je Gregorčičeva pot opremljena z osmimi panoji - informacijskimi tablami,
ki v strnjeni obliki pomagajo obiskovalcu razbrati pomen in razloge, ki so spodbudili nastanek te poti. Odprtje poti ponuja številne možnosti za spontane in organizirane obiske ljudi vseh generacij, od predšolske do šolske mladine, učiteljev, članov različnih društev, prijateljskih skupin, družin in posameznikov. V sproščenem in prijetnem pohodniškem vzdušju se je mogoče seznaniti z drobci Gregorčičeve življenjske zgodbe in z navezanostjo na pesnika ter njegovo delo.

Gregorciceva pot gregorciceva pot
Informacijaki panoji ob Gregorčičevi poti.

Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče ter Krajevna skupnost Gradišče nad Prvačino sta 16 oktobra 2010 organizirali odprtje Gregorčičeve poti med Gradiščem in Renčami. (Projekt Gregorčičeve poti sta podprli tudi občina Renče - Vogsko in Mestna občina Nova Gorica.) Renče in Gradišče nad Prvačino, sosednja kraja, sta tesno povezana s pesnikom - Goriškim slavčkom. Simon Gregorčič je na Gradišču, razgibani goriški vasici na vzpetini zahodno od Renč, živel enaindvajset let, več kot tretjino svojega življenja (1882 do 1903). Tu je dočakal izid svoje najpomembnejše pesniške zbirke Poezije I (1882), pripravil izid ponatisa te zbirke z dodatkom (1884) ter izdal Poezije II (1888) in Poezije III (1902). Na Gradišču je pisal in prevajal, maševal in kmetoval, sprejemal čestitke in se bojeval s kritiki.

Gregorciceva razglednica Gregorcic_Gradisce
Razglednica Renč, ki jo je leta 1898 poslal pesnik Simon Gregorčič, ko je živel v bližnji okolici Renč (na Gradišču nad Prvačino)
Razglednica Gradišča (pošta Renče), ki jo je poslal Simon Gregorčič leta 1900.

Mnoga Gregorčičeva pisma in razglednice nosijo pečat pošte Renče, ki v našem kraju deluje od leta 1881.

Gregorcic dopisnica spredaj  
gregorcic dopisnica zadaj  
Dopisnica, ki jo je poslal Simon Gregorčič istega leta (1898) kot gornjo razglednico Renč. Dopisnica je bila poslana iz pošte Renče (takrat tudi Ranziano) . Naslovljena je na: "pošteni kmetovalec Alojz Čebron, pošta Rihenberg (danes Branik)". Sporočilo pa se glasi: "Dragi Lojze! Ako bo pravo vreme, pridi v ponedeljek zvečer, da bomo u torek orali, drvarja menda dobimo tukaj. Srčen pozdrav vsem, S. Gregorčič"

Gregorčič je v Renče in nazaj na Gradišče običajno pešačil čez grič Rabatovec. Po ustnem izročilu vemo, da se je na poti večkrat zaustavil in si včasih kar na zavihek rokava (manšeto oz. "polš") kaj napisal. Domačini so seveda domnevali, da bi to lahko bil kakšen lep, zanimiv verz.

Gregorciceva pot gregorciceva pot

Avtor besedila in pobudnik za postavitev Gregorčičeve poti:
Radivoj Pahor

(med nagovorom ob otvoritvi Gregorčičeve poti oktobra 2010)

Simon Gregorčič: Naša zvezda
 
 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 2-11-2010